Archive for the ‘Garden house’ Category

Tuingebouw met een gedeelte overdekt terras (2).

July 1, 2016

IMG_1721

Een tuingebouw met een gedeelte overdekt terras. Twee deuren geven toegang tot aparte ruimtes binnenin. De rechtse deur is extra breed omdat daar de fietsen en een grasmaaimachine worden gestald.

De beplanking van het tuingebouw is verticaal geplaatst.

IMG_1723

(2016)

Fietsenberging (2).

March 4, 2016

IMG_1646

Rond de bestaande geplaveide oprit en fietssteunen bouwden we een fietsenberging, zodat de rijwielen droog kunnen staan. Daarbij is rond het originele patroon van het plaveisel gewerkt. Doorgang naar opzij is gerespecteerd door de vierde steunpaal een stukje naar achteren te plaatsen.

IMG_1649

Er is gestreefd naar een licht en luchtige constructie. En door de structuur aan de buitenzijde te plaatsen toont zich enkel het strakke rechte latwerk aan de binnenkant.

IMG_1657

Betonvoetjes zijn in de grond gegoten, met daarop een stevige inox verankering, in het houtwerk van de palen verborgen.

IMG_1663

Smalle spleetjes tussen het latwerk laten toe dat er wat lichtinval vanuit de wanden behouden blijft. Maar toch staan de latten in die mate dicht bij elkaar dat het de regen buitenhoudt.

IMG_1666 (1)

(2015)

Tuinhuis met een gedeelte overdekt terras.

July 20, 2015

Tuingebouw-3

Een langwerpig tuinhuis met een stukje overdekt terras.

Tuingebouw-2

Het raam bestaat uit vertikale balkjes, om inbraak te verkomen, en het maakt tevens het grote glasoppervlak minder kwetsbaar.

Tuingebouw-5

(2015)

Carport en tuinhuis.

June 1, 2014

IMG_1038

Een aaneen gebouwd tuinhuis en carport, onder een licht aflopend schuin dak. In de winter heeft de carport de bedoeling er een auto onder te zetten, in de zomer is het de plaats om te vertoeven bij felle zon, of te barbecuen bij regenachtig weer.

IMG_1041

De carport heeft een gesloten zijwand, die beschutting geeft en het gebouw een intiemer karakter geeft.

IMG_1049

Tussen de gesloten zijwand en het tuinhuis is er een opening gelaten als doorgang naar opzij en achter het tuinhuis.

IMG_1046

(2014)

Annex groot tuinhuis: een kippenhok.

November 1, 2013

IMG_0339

Samen met het groot tuinhuis (blogpost oktober) is ook een bijpassend kippenverblijf gerealiseerd.

IMG_0338

(2013)

P1010734

Het kippenhok in gebruik genomen.
(Klik op de foto voor vergrote weergave).

Groot tuinhuis.

October 2, 2013

IMG_0348

Dit tuinhuis bestaat uit twee gelijkaardige volumes met licht aflopende dakhellingen, die met een verspringing tegen elkaar zijn geplaatst.

IMG_0333

Het tuingebouw zal dienst doen om alle tuinmateriaal (oa. een grote grasmaaier) in op te bergen. Ook de tuinmeubelen zullen er gedurende de winter in worden opgeslagen. Daarom is er een extra brede toegangsdeur gemaakt, met een apart opengaande kleinere deurvleugel om de passage met grote stukken mogelijk te maken. Opzij is er nog een tweede toegangsdeur.

IMG_0337

IMG_0344

Omdat het tuingebouw aan het uiteinde van het domein is gebouwd (waar er weinig controle is) zijn de ramen zo gemaakt dat ze tevens de functie hebben van tralies: de openingen tussen de vertikale balkjes zijn smal in die mate dat een persoon er niet tussendoor kan. Een soort ‘inbraakpreventie’ dus….

IMG_0304

IMG_0330

Binnenin lopen de volumes in elkaar door. Het tuinhuis doet oa. ook dienst als fietsberging.
(2013)

Tuingebouw met een groendak.

November 24, 2012

IMG_0225

Groenbeplanting als dakbedekking: ook op een tuingebouw is dit mogelijk. Het is natuurlijk èn kleurrijk.

IMG_0232

Voor het bouwen van het tuinhuis is er gebruik gemaakt van het ecologisch verantwoorde platohout. Onderaan is er een blauwstenen boord en dorpels. Zoveel als mogelijk is er gebouwd volgens cradle to cradle principes.

IMG_0227

IMG_0228

Het tuinhuis heeft aan beide zijden – symmetrisch – een deur en een afdakje daarboven.

IMG_0234

De beplanting op het dak is sedumbeplanting. Deze overleeft probleemloos grotere periodes van droogte. Naargelang de seizoenen krijgen de planten andere kleuren en uitzichten.

IMG_0236

(2012)

Tuinhuis met een overdekt terras.

October 22, 2011

Bij de heraanleg van een tuin is een nieuw tuinhuis gebouwd, bestaande uit een gesloten bergruimte, en een overdekt terras.
Het overdekte terras heeft de bedoeling een koele en schaduwrijke plek te zijn op warme zomerdagen.

Ingepland in de hoek van de tuin, tegen een beukenhaag en een rij knotwilgen, een geborgen plaats.

Het gesloten tuinhuisgedeelte heeft een extra brede deur, zodat gemakkelijk met tuinmachines en ander gereedschap kan worden gemanoeuvreerd.

Het open gedeelte is achteraan voorzien van een manshoge schutting, die inkijk moet verhinderen. Tevens dient ze als windscherm. Bovenaan is een strook vrij gelaten, en er is een doorgang voorzien naar achter toe, waar er zich de stapelplaats voor brandhout bevindt.

(2011)

Fietsenberging.

July 28, 2010

Deze ecologische fietsberging is gebouwd volgens het ‘cradle to cradle’ principe. Dit wil zeggen, dat het gebouw weer te scheiden is tot zijn oorspronkelijk gebruikte materialen, die ofwel als organische grondstof weer naar de natuur kunnen terugkeren ofwel als technische stof weer kunnen hergebruikt.
De houten constructie, gemaakt met ‘geplatoniseerd hout’, draagt een groendak (met sedumbeplanting). Dit gebruikte hout voor de constuctie èn de beplanking is Fsc inlands vuren dat werd verduurzaamd door een verhittingsproces, waardoor het tot 40 jaar lang zal meegaan. In dit verduurzamingsproces worden geen stoffen toegevoegd, waardoor het hout geen schadelijke invloed ondergaat en later als organische grondstof naar de natuur kan terugkeren.
Tevens zijn er bij het bouwen geen lijmen noch andere chemische stoffen aangewend.
Als dakbedekking is gekozen voor een groendak met voornamelijk sedumbeplanting (vetplanten die langere tijd zonder water kunnen).

De fietsberging is een uitbreiding bij een ecologische woning, om de fietsen – die vroeger geen eigen plaats hadden – onder dak te kunnen stallen.

Het pas aangelegde en ingezaaide groendak. (2010)

Twee jaar na aanleg ziet het groendak er zo uit.

En nog een jaar later is dit het uitzicht.

IMG_0212

Nog een tuinhuis.

November 8, 2008

Een strak en eenvoudig cederhouten tuingebouw in een heerlijke herfstzon.

Dit tuinhuis is zoveel mogelijk volgens het ‘Cradle to cradle’ principe gebouwd. Dwz.: dat het weer uitneembaar is tot zijn oorspronkelijke materialen. Het gebruikte hout is onbehandeld gebleven en er zijn enkel schroeven en spijkers gebruikt voor de assemblage. Geen lijmen, geen afwerkingsprodukten. Zo kunnen, ooit later, de oorspronkelijke grondstoffen nog worden hergebruikt of op een niet milieu-belastende manier worden verwijderd.
(2008)